Η FoodOxys, εταιρεία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εξειδίκευση στη βιοδραστικότητα τροφίμων και τη διατροφική τεκμηρίωση, ανακοινώνει την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας με την Ένωση Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής, με σκοπό την επιστημονική αξιολόγηση και ανάδειξη του διατροφικού πλούτου του αυθεντικού Φυστικιού Μεγάρων Π.Ο.Π.

Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη της θρεπτικής και λειτουργικής αξίας του προϊόντος, με τελικό στόχο την ενίσχυση της εμπορικής του ταυτότητας, τη διείσδυση σε αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας και την προώθηση του τοπικού παραγωγικού μοντέλου με όρους επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Τι προβλέπει η συνεργασία – Η συμβολή της επιστήμης
Η επιστημονική ομάδα της FoodOxys θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο αναλύσεων, προσαρμοσμένο στα υψηλά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο περιλαμβάνει:
➤ Υπηρεσία AFQ (Activity FoodOxys Quality), ένα πρωτοποριακό σύστημα αξιολόγησης, σύγκρισης και κατάταξης τροφίμων βάσει της βιοδραστικότητας και της αντιοξειδωτικής ικανότητας της σύστασής τους. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης αποδίδεται σε AFQ Score, έναν δείκτη που συνοψίζει την ποιοτική υπεροχή του τροφίμου σε σχέση με τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά, προσφέροντας ένα εργαλείο τεκμηριωμένης διαφοροποίησης και πιστοποιημένης καινοτομίας. Η αντικειμενικότητα των ελέγχων διασφαλίζεται μέσω της συνεργασίας της FoodOxys με τη Swiss Approval International, έναν ανεξάρτητο διεθνή φορέα επιθεώρησης και πιστοποίησης με παρουσία σε 19 χώρες, ο οποίος αναλαμβάνει τους επιθεωρητικούς ελέγχους και την έκδοση του πιστοποιητικού AFQ.
Η εφαρμογή του AFQ στο Φυστίκι Μεγάρων Π.Ο.Π. αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια πιστοποίησης βιοδραστικότητας σε προϊόν ξηρού καρπού με γεωγραφική ένδειξη στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη σύνδεση της τοπικότητας με την επιστημονική εγκυρότητα και την εξωστρεφή ταυτότητα του προϊόντος.
➤ Υπηρεσία NutriMetrics, η οποία αποτυπώνει το πλήρες διατροφικό προφίλ του προϊόντος, καλύπτοντας στοιχεία όπως μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, και άλλα κρίσιμα συστατικά που σχετίζονται με την υγεία και την ευζωία. Με βάση τα αποτελέσματα, θα αξιολογηθεί κατά πόσο το προϊόν πληροί τις ποσοτικές και νομοθετικές απαιτήσεις που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός ΕΚ 1924/2006 και ΕΕ 432/2012), ενώ θα συνταχθεί πλήρης τεκμηρίωση και καταγραφή των δυνητικών ισχυρισμών υγείας (π.χ. «πηγή μαγγανίου – συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας»), με στόχο την αξιοποίησή τους σε branding, ετικέτες και στρατηγική προώθησης. 
Μια συνεργασία εμπιστοσύνης
Η FoodOxys διαθέτει πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη παραγωγικών φορέων, αγροδιατροφικών επιχειρήσεων και Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΔ) σε όλη την Ελλάδα , όπως η Αναπτυξιακή Πάρνωνα, το Δίκτυο Νήσων Αττικής και το Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, καθώς και πλήθος ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση και τυποποίηση ελληνικών τροφίμων. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, έχει τεκμηριώσει την αξία εκατοντάδων προϊόντων, συμβάλλοντας στη διασύνδεση γνώσης και παραγωγής, την πιστοποίηση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
Η νέα συνεργασία της FoodOxys με την Ένωση Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής, βασίζεται σε αυτή την τεχνογνωσία και εμπιστοσύνη, και αποσκοπεί όχι μόνο στην ανάδειξη ενός εμβληματικού προϊόντος, αλλά και στην ενίσχυση του τοπικού παραγωγικού μοντέλου, με επιστημονική τεκμηρίωση και βιωσιμότητα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ηλίας Μουσταΐρας, δήλωσε:
«Το Φυστίκι Μεγάρων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς της περιοχής. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, προσδοκούμε να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα του πώς η Δυτική Αττική μπορεί να αναδείξει τα προϊόντα της μέσα από την επιστήμη, την καινοτομία και τη συλλογικότητα, ενισχύοντας την ταυτότητα και την ανάπτυξη της περιοχής»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της FoodOxys, Δρ. Φώτης Τέκος, τόνισε:
«Η αποστολή μας είναι να γεφυρώνουμε την επιστήμη με την παραγωγή. Η τεκμηρίωση ενός προϊόντος όπως το Φυστίκι Μεγάρων είναι όχι μόνο επιστημονικά αναγκαία, αλλά και κοινωνικά σημαντική. Μαζί με την Ένωση, θέτουμε τα θεμέλια για μια στρατηγική εξωστρέφειας που σέβεται την τοπική παραγωγή και την ενισχύει με όρους επιστημονικής εγκυρότητας»
Σημειώνεται ότι, εντός του α’ τριμήνου του 2026 θα προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο Μεγάρων, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, καλώντας τις τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο καθώς επίσης και οι φορείς αυτοδιοίκησης της περιοχής (Δήμος, Περιφέρεια) για να αναλάβουν τυχόν πρωτοβουλίες στήριξης και διεύρυνσης του εγχειρήματος αυτού εκ του θεσμικού τους ρόλου.

